Activiteiten overdag in dorps- en buurthuizen

Veel dorps- en buurthuizen met een goed gevuld avondprogramma worstelen met een soms heel magere bezetting overdag. In dit artikel proberen we wat ideeën aan te dragen om daar verandering in te brengen, ook ter verbetering van de exploitatie.

Het aantal ouderen neemt toe en dat betekent dat er veel meer mensen zijn die overdag de tijd aan zichzelf hebben.  Een gezellige plek om even een krantje te lezen (abonnement meenemen dus),  een kopje koffie te drinken en een praatje te maken kan de aanleiding zijn tot meer activiteit. Als accommodatie hoef je niet meer te doen dan de deur open zetten en uitnodigend zijn; ouderen zelf nemen het initiatief tot activiteit, en veel organisaties doen het voor hen, zoals de ouderenbonden.

Een dorps- of buurthuis kan ook een uitstekend startpunt of verzamelpunt zijn voor buitenactiviteiten. Het levert je in eerste instantie niet veel op, maar goodwill is ook veel waard.

Er is de laatste jaren een groeiende belangstelling voor activiteiten op het gebied van mindfulness. Dat vraagt een rustige en prettige ruimte en vaak hebben jullie die, zeker overdag.  Dan is het fijn als je behalve de goede kop koffie die je toch al schenkt, wat extra aandacht besteed aan thee. Niets is zo lekker als een bijzonder kopje thee in de ochtend!

Ook het aantal zzp’ers is de laatste jaren snel toegenomen. Zij zoeken soms een rustig plekje om even te werken, een kleine bespreking te houden of even met het kleinste kind dat nog niet naar school is, een rondje te lopen en een kopje koffie te drinken, misschien ook met anderen. Het dorpshuis kan daar de aangewezen plek voor zijn, waarbij het heel belangrijk is dat de gratis wifi goed functioneert.

Steeds meer werkers op het gebied van zorg en welzijn komen naar de klant toe. Maar een ontmoeting thuis is niet altijd handig en een dorpshuis heeft met een klein kantoortje of kleinere ruimte misschien wel het ideale alternatief. Bovendien: die werkers maken vaak deel uit van teams die voor een grotere vergadering graag af en toe uitwijken naar een andere locatie. Als een dorpshuis een goede vergaderruimte heeft in een prettige omgeving (en veel van onze dorpshuizen zijn per definitie  een prettige omgeving) dan kan dat een uitkomst zijn.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën. Belangrijk is om goed in de omgeving rond te kijken en rond te vragen wat de behoefte is en niet te gauw in directe opbrengsten te denken: eerst een start maken, goodwill kweken en dan kijken hoe ver je komt.

En uiteraard: maak je kenbaar; benut het regionale weekblad, het wijk- of dorpsblad en laat aan de buitenkant van het huis zien dat jullie open staan, letterlijk en figuurlijk.

Bijvoorbeeld in Centrum de Beiaard te Asten vinden onder andere de volgende dagactiviteiten plaats; line dance, ouderenkoor, biljarten, bridgen, rikken, seniorenorkest, bewegen voor ouderen enzovoorts,  maar er komen ook groepjes die alleen spelletjes doen of lekker gaan zitten babbelen.

Heb je leuke ideeën of ervaringen op dit gebied? Deel het met ons, zodat ook anderen hun voordeel daarmee kunnen doen.