Bijzondere gasten

door Frits Jonkers, bestuurslid 't Heft

Aan welke bijzondere groep geef jij onderdak?

Reageer en praat mee

Naast mijn bestuurslidmaatschap van ’t Heft ben ik ook nog voorzitter van de Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant. Dat is een organisatie die allerlei zelfhulpgroepen faciliteert, bijvoorbeeld door  initiatiefnemers van zelfhulpgroepen trainingen aan te bieden, door op verzoek pr-materiaal te maken of door te helpen bij het zoeken naar een geschikte ruimte. De huurkosten worden ook betaald door die stichting.

Veel mensen hebben geen enkel beeld bij wat een zelfhulpgroep is, maar als je zegt “een AA-groep”, dan weten veel mensen iets meer. Inderdaad zijn zelfhulpgroepen vaak groepen van mensen die worstelen met verslavingsproblematieken. Maar er zijn ook veel groepen van mensen met psychische problemen, cultuurgebonden groepen, groepen van verwanten van mensen die problemen hebben en nog veel meer. In Zuidoost Brabant faciliteert de Stichting Zelfhulp Netwerken ongeveer 130 groepen. Vanwege de strikte anonimiteit  weten wij niet hoe groot die groepen precies zijn en wie daar in zitten of waar ze precies vandaan komen; hooguit weten we soms voornamen, als iemand uit een groep een vraag stelt aan ons kantoor.

Veel van die groepen maken gebruik van dorps- of buurthuizen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ten eerste niet omdat het mensen zijn met een stempeltje (‘en dat hoeft niet iedereen te weten bij ons in de buurt’), maar de verslavingsgroepen komen in een dorps- of buurthuis wel een beetje in het hol van de leeuw: daar wordt alcohol geschonken, ook nog eens vaak tegen een hele redelijke prijs. En ten derde (en dat hangt weer samen met de vorige twee punten): deze groepen zijn zeker geen grootverbruikers als het over de baromzet gaat.

Toch zie ik elke maand heel wat rekeningen voorbij komen van huur in een dorps- of buurthuis. Dat betekent dat deze ‘bijzondere gasten’ daar een gastvrij onderdak vinden en elke keer weer denk ik dan: “dat doen ze goed, die beheerders en besturen”.  Dat ze in alle opzichten ook ruimte bieden aan deze groepen vind ik geweldig. En dat mag best eens hardop worden gezegd.

Wilt u meer weten over zelfhulp? Ga dan naar www.zelfhulpnetwerk.nl

Frits Jonkers

 

Aan welke bijzondere groep geef jij onderdak?

Reageer en praat mee