Huizen van Betekenis

Het klinkt voor jou waarschijnlijk als niet meer dan logisch: een dorpshuis of een buurthuis is een huis van betekenis – of zou dat in ieder geval moeten zijn. En dat laatste, ja, dat is wel iets belangrijks: immers, een aantal dorps- en buurthuizen hoort regelmatig dat het ‘onvoldoende aansluit op de bewoners’.

’t Heft maakt uit van het Landelijk netwerk, ook wel bekend als Dorpshuizen.nl . Vanuit dit samenwerkingsverband zijn drie korte brochures uitgebracht, waarin de provinciale organisaties hun ervaringen delen. Rond de tien pagina’s, met nuttige informatie, altijd in de praktijk getoetst. Thema’s zijn de Wmo, het accommodatieplan en Duurzaamheid. Actuele thema’s waar je als bestuurder van een dorps- of buurthuis iets mee kunt. Je moet wel durven: vernieuwen is niet altijd gemakkelijk, maar op termijn loont het wel.

Persoonlijk sprak mij de brochure over duurzaamheid erg aan. De ‘quick wins’ zijn deels voor de hand liggend (maar daarom niet minder van belang!) maar bijvoorbeeld het enorme stroomverbruik van een biljart, daar had ik nog niet echt bij stilgestaan. En ook voor dit onderdeel geldt: durf het aan te gaan om te vernieuwen, misschien zelfs een lening aan te gaan, omdat je voor de langere termijn er groot voordeel van kunt hebben. Het bespaarde geld kan uiteraard besteed worden aan andere kwaliteitsverbetering.

Je hoeft de brochures niet te kopen. Je kunt ze downloaden. Ook dat werkt dus besparend.

Download hier de brochures

Frits Jonkers, bestuurslid 't Heft