Conferentie 2016 'Toekomstbestendig gemeenschapshuis' zeer succesvol

Veertien dagen voor de conferentie twijfelden we als bestuur nog of we de conferentie door moesten laten gaan. Er hadden naar onze mening nog te weinig leden ingeschreven. Toch namen we de gok en die pakte verbazend goed uit. Op 28 januari hebben 83 deelnemers de weg naar het nieuwe Helvoirthuis in Helvoirt weten te vinden. De medewerkers van het Helvoirthuis en de mensen van Zet hadden alles in gereedheid gebracht, onze partners waarmee we voordeelcontracten hebben gesloten hadden hun kraampjes bemand en om even na vier uur opende onze voorzitter Kees Jongmans het congres.

Daarna betrad gedeputeerde Henri Swinkels het podium. Zijn speech op papier verdween snel in de zak van zijn colbert. “Ik doe dit soort zaken liever zonder papiertje, dan ben ik meer mezelf”, en hij stelde niet teleur. Helder en to the point gaf hij een inkijkje in zijn visie op de plaats van de gemeenschapshuizen in de samenleving nu en in de toekomst.

Na wat korte vragen van Kees aan Henri was het de beurt aan onze key-note speaker van deze conferentie Harry te Riele. Harry focuste zich in zijn lezing helemaal op transitie waarbij hij door zijn opening “veranderen is de enige constante” iedereen op het puntje van zijn stoel bracht.

Na het plaatsen van transitiedenkers in een theoretisch kader schetste hij een interessant en herkenbaar beeld van het veranderende landschap waarin de besturen van onze huizen moeten opereren. Dat Harry positief in deze continu veranderende maatschappij staat blijkt wel uit het feit hoe hij aankijkt tegen de korting op subsidies. “Het voordeel van het korten op subsidies is dat je niet meer afhankelijk bent van de subsidieverstrekker maar dat je als bestuur op hetzelfde level praat”.

Tijdens en na de uitstekende broodmaaltijd was er nog volop gelegenheid om op een ongedwongen wijze bestaande contacten aan te halen en nieuwe contacten te leggen. Daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt. Daarnaast werden de stands van onze partners waarmee we voordeelcontracten hebben gesloten, druk bezocht.

Workshops

Na de beide zeer interessante inleidingen was het tijd om aan de slag te gaan. Op het programma stond een workshopcarrousel. Een drietal workshops waarin de deelnemers stuk voor stuk zouden participeren. Gedeputeerde Swinkels toonde zijn interesse en betrokkenheid door, ondanks zijn drukke agenda, tijd vrij te maken om het grootste gedeelte van de eerste workshop bij te wonen.

Inleider Harry te Riele en zijn partner Esther van der Valk waren aanwezig bij alle drie de workshops. Hun terugblik op de workshops vind je door hier te klikken.

Evaluatie

Uit de reacties van de bezoekers bleek al snel dat de combinatie van een interessante spreker, het volgen van praktijkgerichte workshops en de mogelijkheid tot netwerken, een ideale combinatie vormt. De waarderingscijfers voor deze conferentie liegen er dan ook niet om.

Kortom, een succesvolle conferentie die zeker volgend jaar een vervolg gaat krijgen.

Evaluatie op basis van ingeleverde evaluatieformulieren

Inhoud bijeenkomst 7,7
Presentatie sprekers 7,6
Workshop 1 7,8
Workshop 2 7,7
Workshop 3 7,3
Totale duur bijeenkomst 7,5
Prijs/kwaliteitverhouding 7,9
Organisatie bijeenkomst  8,3
Servicegerichtheid en enthousiasme 8,0
Kennis van ontwikkelingen opgedaan 7,6
Nieuwe ideeën en inspiratie gekregen 7,5
Bruikbare inzichten 7,6
Totale indruk van de conferentie 7,7