De Fiksclub fikst het weer in Roosendaals buurthuis

De Roosendaalse TTR Fiksclub kwam op zaterdag 20 februari 2016 weer bij elkaar in buurthuis Keijenburg in Roosendaal. TTR staat voor Transition Town Roosendaal en de Fiksclub bestaat uit een aantal handige vrijwilligers met goed gereedschap, die eenmaal per maand op een zaterdagmiddag bij elkaar komen om binnenlopende bezoekers gratis te helpen met het repareren van hun kapotte spullen.

Alles wat het niet meer doet, of waar een stukje, poot of oor af is, komt in aanmerking. Ook met kapotte kleren kan men terecht, of met een vastgelopen computer, of als men zelf vastloopt met een brei- of naaipatroon. Om ervoor te zorgen dat een klant niet voor niks komt, kan men een paar dagen vooraf al op roosendaal.transitiontowns.nl zien welke reparateurs naar verwachting aanwezig zullen zijn.

Waarom een fiksclub?
Die vraag wordt initiatiefnemer Sjaak Adriaanse vaak gesteld.
“In Nederland gooien we veel weg waar bijna niets mis mee is, of we laten het op zolder verstoffen. Door kapotte spullen te repareren besparen we niet alleen geld, maar ook de energie en de kostbare grondstoffen die nodig zijn voor het maken van nieuwe producten. We verkleinen de afvalberg. Maar repareren is ook gewoon leuk, en veel gemakkelijker dan je denkt”, aldus Adriaanse.

De Fiksclub is een initiatief van Stichting Transition Town Roosendaal, een organisatie die bewust een veerkrachtige lokale gemeenschap ontwikkelt, met nadruk op samen-redzaamheid en een drastische vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Samen dingen organiseren, en daar ook plezier in hebben, staat voorop.

Voorlopig vinden de bijeenkomsten van de Fiksclub alleen nog plaats in buurthuis Keijenburg in Roosendaal. De Fiksclub wil graag uitbreiden over meerdere buurthuizen. Daarom is men hard op zoek naar vrijwilligers in twee andere wijken in Roosendaal te weten Tolberg en de Westrand om bezoekers uit die wijken vanuit hun buurthuizen te helpen met de reparaties. Uit de praktijk blijkt dat de Fiksklub vooral vrijwilligers die handig zijn met elektronica en met elektrische apparaten kan gebruiken. Maar vrijwilligers die overweg kunnen met hout, metaal, speelgoed, textiel, papier, fietsen enz. zijn natuurlijk net zo welkom.

Gezien de drukte op 20 februari 2016 blijkt de Fiksclub een schot in de roos te zijn.