Training beheerders 2016

Meer zelfvertrouwen en bewustwording

Op maandag 21 november jl. is de driedaagse training voor beheerders afgesloten. Voor deze laatste bijeenkomst was in de middag ook de voorzitter of een bestuurslid van de organisatie, waarvan de betreffende beheerder aan de cursus deelnam, aanwezig. Een belangrijke conclusie van deze afsluitende sessie was dat de relatie tussen bestuur en beheerder goed moet zijn. Dit is de basis om er samen een succes van te maken.

Voor beheerders is het ook belangrijk om eens met collega’s te overleggen in zo’n veilige omgeving als een training. De samenleving verandert, door politieke beslissingen/keuzes wordt de rol van de huizen/wijkcentra anders en dus verandert ook de rol van de beheerder. De vraag, hoe ga je om met een afname van betaalde krachten en daardoor de inschakeling van meer vrijwilligers, is een gespreksthema geweest.

Heel fijn is het wanneer je in de training specifieke vaardigheden met elkaar beoefent, merkte een beheerder terecht op. Soms kan dat confronterend zijn, omdat je duidelijk ervaart dat je op een andere manier met zaken om moet gaan. Je wordt getriggerd/uitgedaagd om moeilijke gesprekken aan te gaan en daar leer je veel van. Een deelnemer vertelde dat ze behoorlijk aangedaan was na de eerste trainingsdag, maar de tweede trainingsdag voor haar niet snel genoeg kon beginnen. Het was zeer boeiend om de verhalen en problemen van collega’s te horen en samen antwoorden te bedenken.

Naast persoonlijke ervaringen zijn er door de deelnemers aan de training een aantal vragen gesteld en suggesties gedaan. Het bestuur van ’t Heft gaat daarmee aan de slag.
Omdat iedereen vol lof was over de training zal ook volgend jaar er weer een soortgelijke training worden georganiseerd.

Voor informatie kan je bellen met Marjolein Duif, 0629542237 of een e-mail sturen aan info@theft.nl

Tiny Leenders, secretaris Stichting Unitas Heusden:
“Ik denk dat dit soort training bijdraagt aan het zelfvertrouwen en bewustwording van de beheerders van de eigen situatie en indien gewenst soms de stap te zetten naar verandering. Het delen van ervaringen helpt daarbij.”

Dory Grilis, beheerder van ’t Dijksteeke in Roosendaal:
“Ik zou de training aanbevelen omdat het leerzaam is. Je wordt getriggerd om gesprekken aan te gaan die je misschien niet durft aan te gaan.
Ik vind ook het contact met andere beheerders erg fijn. Je kunt ervaringen uitwisselen, elkaar tips geven en gewoon gezellig een beetje stoeien over wat er beter en anders zou moeten zijn.”